Kako lako smiriti tantrume s ovih 5 jednostavnih trikova?

Zamislite samo da ste u prodavaonici, gurate svoja kolica niz prolaze između polica, kada vaš mališan iznenada počne s pravim napadom bijesa. Dok njegov plač odjekuje trgovinom, osjećate kako vas drugi kupci promatraju. Obrazi vam pocrvene, srce brže kuca i  stvara se panika.

Ako ste roditelj, vjerojatno ste se već našli u sličnoj situaciji. Naravno, tantrumi su normalan dio razvoja djeteta, no to ne čini situaciju manje stresnom ili izazovnom za upravljanje. Mala djeca još uvijek uče kako izraziti svoje emocije i nositi se s frustracijom. Zato je važno imati nekoliko pouzdanih trikova pri ruci.

Ovaj vodič je tu da vam pomogne. Podijelit ćemo pet jednostavnih i učinkovitih trikova koji ne samo da će zaustaviti tantrume, već će i pomoći da se oni ne događaju tako često. Zapamtite, svaki tantrum je prilika da djeca nauče vrijedne emocionalne vještine koje će im dobro doći u odrasloj dobi.

Saznajmo kako pretvoriti te trenutke tantruma u prilike za rast i povezivanje.

1.Priznajte emociju

Započnimo s tehnikom koja može zaustaviti tantrum u trenutku: priznavanje emocija vašeg djeteta.

Tantrumi se često događaju kada se djeca osjećaju nesaslušano. Kada su uzrujana, jednostavno prepoznavanje njihovih osjećaja može napraviti veliku razliku.

Kada su naši mališani na rubu tantruma, naš prvi instinkt može biti da im pokušamo objasniti ili im kažemo da se smire, ali umjesto da pokušavate razgovarati s njima o njihovim osjećajima, pokušajte ovo:

  1. Udahnite duboko
  2. Spustite se na razinu očiju svog djeteta
  3. Smirenim glasom recite nešto poput: “Vidim da si stvarno uzrujan.

Zašto ovo djeluje?

Prema dr. Johnu Gottmanu, poznatom psihologu i autoru knjige “Odgoj emocionalno inteligentnog djeteta,” kada priznajemo emocije naše djece, pomažemo im razviti emocionalnu inteligenciju. Učimo ih da su svi osjećaji u redu, čak i ako ponašanje nije uvijek prihvatljivo. Cilj nije zaustaviti emociju, već pomoći djetetu da nauči kako se nositi s njom. Priznavanjem osjećaja djece, dajemo im prvi alat koji im je potreban za učinkovito upravljanje svojim emocijama.

Uvijek prvo pokažite empatiju, a zatim radite na pronalaženju rješenja.

2. Ponudite izbore kako biste omogućili kontrolu

Drugi trik za smirivanje tantruma je nuditi izbore.  Mala djeca često imaju tantrume jer se osjećaju bespomoćno. Pružanjem izbora, dajemo djeci malo kontrole nad njihovim svijetom, što može značajno smanjiti frustraciju. Evo kako to funkcionira:

Umjesto da kažemo djetetu što da radi, ponudite im dvije prihvatljive opcije za izbor. Obje opcije trebaju biti u redu za vas, tako da ste zadovoljni bez obzira na to što izaberu.

Na primjer:

  • “Želiš li nositi crvenu majicu ili plavu danas?”
  • “Hoćeš li kriške jabuke ili štapiće mrkve uz ručak?”
  • “Trebamo li pročitati priču prije ili poslije kupanja?”

Zašto je ovo učinkovito?

Dr. Laura Markham, klinička psihologinja i autorica knjige “Mirni roditelj, sretna djeca,” objašnjava da davanje izbora pomaže djeci da se osjećaju moćno. Kada djeca osjećaju da imaju pravo glasa u onome što se događa, vjerojatnije je da će pristati na plan bez prigovora.

Evo stvarnog scenarija:

Vaše dijete ne želi napustiti igralište. Umjesto da kažete: “Vrijeme je za odlazak, idemo sada,” pokušajte s ovim:

“Vrijeme je za odlazak. Hoćeš li se još jednom spustiti niz tobogan ili se ljuljati tri puta prije nego što krenemo?”

Ovaj pristup priznaje da je odlazak težak, ali istovremeno postavlja jasan okvir dok nudi izbor. Samo zapamtite, opcije trebaju biti jednostavne i ograničene – najbolje funkcionira s dva izbora. Previše opcija može ih preplaviti i dovesti do veće frustracije. Također, pobrinite se da ispunite izbor koji je vaše dijete napravilo. To gradi povjerenje i potkrepljuje ideju da njihove odluke imaju značaj.

3. Koristite razigrane riječi

Sada pričajmo o zabavnom načinu kako spriječiti tantrum prije nego što uopće započne!

Djeca izuzetno dobro reagiraju na igru. Kada situacija počne eskalirati, ponekad možete izbjeći tantrum preusmjeravanjem fokusa kroz humor ili razigranost. To je sjajan način da prekinete ciklus frustracije i učinite stvari zabavnima umjesto stresnima.

Evo kako to možete napraviti: koristite smiješne glasove, izmišljajte zabavne pjesme ili pretvorite zadatak u igru.

Na primjer:

  • Umjesto “Pospremi svoje igračke” pokušajte sa “Zanima me može li Superman brže pospremiti ove igračke od tebe?”
  • Umjesto “Jedite povrće,” pokušajte s “Pretvarajmo se da smo divovi koji jedu sićušna drvca!”

Zašto je ovo učinkovito? Kada se igramo s djecom, govorimo njihovim jezikom i pomažemo im da pozitivno obrade svoja osjećanja. Ovaj pristup pretvara potencijalno frustrirajuću situaciju u zabavnu igru u kojoj će vaše dijete vjerojatnije sudjelovati s veseljem.

Budite oprezni s vremenom. Ako je vaše dijete već usred tantruma, humor možda neće funkcionirati. U tim trenucima, bolje je prvo priznati njihove osjećaje prije nego što pokušate preusmjeriti situaciju igrom.

4. Saslušajte prije nego ponudite rješenja

Naš četvrti trik fokusira se na snagu slušanja. Iako se čini jednostavnim, stvarno slušanje vašeg djeteta prije nego što uskočite s rješenjima može biti ključna promjena u upravljanju tantrumima.

Često, kada su naša djeca uzrujana, naš prvi instinkt je popraviti problem ili ponuditi savjet. No, ponekad im je sve što trebaju osjećaj da su saslušani i shvaćeni.

Evo kako to učiniti:

  • Dajte djeci svoju punu pažnju
  • Pustite ih da izraze svoja osjećanja bez prekidanja
  • Pokažite da slušate klimajući glavom ili jednostavnim odgovorima
  • Odupirite se tome da odmah ponudite rješenja

Umjesto: “Ne plači, to je samo igračka. Možemo to popraviti,” pokušajte: “Stvarno si uzrujan jer ti je igračka pukla. Možeš li mi reći više o tome što se dogodilo?”

Aktivno slušanje pomaže djeci da se osjećaju prihvaćeno. U knjizi “Kako razgovarati da bi djeca slušala i slušati da bi djeca razgovarala” autori naglašavaju da kada se djeca osjećaju shvaćeno, vjerojatnije je da će se smiriti i surađivati s vama umjesto protiv vas. Ova tehnika može spriječiti da tantrum izmakne kontroli.

Budite strpljivi. Neka djeca će se otvoriti odmah, dok će drugima možda trebati malo više vremena. Važno je da znaju da ste tu da slušate kada su spremni.

 

5. Izbjegavajte direktne naredbe i koristite opisni jezik

Naš posljednji trik predstavlja suptilan, ali moćan pomak u načinu na koji komuniciramo s našom djecom.

Kada stalno govorimo djeci što da rade, mogu se osjećati kao da ih netko nadzire, što može izazvati pobunu. No, kada opisujemo što treba učiniti, potičemo njihovu suradnju i vještine rješavanja problema. Direktne naredbe, poput “prestani vikati” ili “pospremi igračke,” mogu izazvati otpor, posebno kod male djece koja tek počinju iskazivati svoju neovisnost.

Na primjer, umjesto da kažete, “Prestani vikati,” pokušajte s “U ovoj prostoriji postaje stvarno bučno”.

Zapamtite, ključ je fokusirati se na opisivanje situacije ili problema, a ne na dijete. Ovo pomaže izbjeći krivnju i potiče vaše dijete da preuzme odgovornost.

Budite oprezni da ne pretvarate opise u pitanja, poput “Možeš li pokupiti igračke?” To može stvoriti dojam da je akcija opcionalna.

Važnost dosljednosti i strpljenja

Tantrumi se neće povući preko noći. Ključ za postizanje pravog napretka je dosljednost.

Djeca uče kroz ponavljanje, a što više vježbate ove pristupe, to će oni postati prirodniji i za vas i za vaše dijete. S vremenom, djeca počinju usvajati ove strategije za upravljanje vlastitim emocijama, smanjujući učestalost i intenzitet tantruma.

Važno je zapamtiti da je emocionalna regulacija vještina koja se uči tijekom vremena. Tantrumi su dio prirodnog razvoja i znak su da vaše dijete pokušava naučiti kako se nositi s velikim osjećajima. Strpljenje i dosljednost u primjeni ovih tehnika pomoći će vašem djetetu da se razvije u emocionalno inteligentnu osobu, spremnu za suočavanje s izazovima koji dolaze.

Uvijek na strani roditelja,

Bimaco

30+ GODINA povjerenja

Ime kojem se vjeruje za sigurnost i sreću djece

98% dostava u roku 24h

Express besplatna dostava za narudžbe veće od 70 KM

Besplatan povrat

Ako niste zadovoljni, vratite unutar 7 dana i ne plaćate ništa

Jamstvo kvaliteta

Samo najkvalitetniji proizvodi odobreni od EU

Djetinjstvo bez kraja! 🎈Proslavi 30 godina s nama! ©Bimaco 2024. Sva prava pridržana.